Fra Sorgens ager
|
Fra Sorgens Ager
Tekst : Hansigne Lorenzen 1920, Melodi : Halvor Bogh
link til original tekst til digt
Tekst til sangen på CD'en:
1) Bag sorte grå skyer Nymånen sig dølger, og ind over vaden går vældige bølger; i talløse rækker de jager hinanden og styrter sig skummende ind over stranden.
2) Med varslende vingeslag, frem og tilbage, vildt kredser de måger om tofte og tage. Og stormen huserer i revner og rifter og blæser sig op ved de heltebedrifter.
3) For sekler tilbage stod tømret på strand en hytte, en lav kun og liden. Lys lykke den huste, trods nøjsomme kår, glad travlhed forkortede tiden.
4) Han fisked. Hun plantede blomster i karm. Han bjærged til klæder og føde. Hun duged hans bord, og hun redte hans seng og løb ham med trallen i møde.
5) Hun malkede geden, hun ammed sin dreng mors stothed, fars udtrykte billed - og somtid' de legte ved stranden, de tre og lo ret, saa tårerne trilled.
6) Til daglig dag skøtted hun have og hus og arne. Han passed sin skude. Saa kom der en stormnat, en hærgende hård da blev han med båden derude.
7) Så stred hun for føden den fattige mor; haardt slid, karrigt mål kun af glæde, men tappert hun stred for den liden stump jord og huset ved stranden der nede.
8) Hun stred jo for drengen. Han hang ved sin mor, ved havet og stranden; ved hjemmet. At styre en båd blev hans mindste kunst, at bøde et garn snart han nemmed.
9) Men stridig han blev som det stædige hav, som stormen, der halvvejs opdrog ham; og fik han en næve, så knytted han sin og ramte igen som man slog ham.
10) Stor blev han og stærk, ret en rankvokset knøs pænt pusled han have og hytte, Og kastede havet lidt tømmer paa strand, saa tog han det hjem som sit bytte.
11) Slog stormen et hul i hans moders hus, han tog et par hulslidte planker, trods foged og forbud, trods bøder og lov, og heled de værste skavanker.
12) En høstkvæld ved jævndøgn gik fogden på lur langs stranden - og traf ham ved byttet: "Du slippe det, knøs!" "Jeg slipper det ej." og lønligt han næverne knytted.
13) "Ti, Ransmand! Du kaste den planke på stand!" - han rusked ham tømret af fangen, og hugged ham hårdt og hofte og lænd og kasted det fra sig på tangen. -
14) Da blev han så hvid, den dunhagede knøs, hans øjne skød lyn under brynet. Knytnæven han løfted mod fogden på stand og hugged ham lige i synet.
15) Og ramte langt bedre end selv han forstod. Tavs segnede fogden i græsset. Da blev der så stille i ynglingens bryst, og underligt tyst trindt på næsset.
16) Ved daggry gik sønne at melde det drab blev stænget fra friheden ude. Mne moderen følte, som sod hun i storm ombord på en synkende skude.
17) Dag for dommen er forhånden. Stimmel langs med alle veje. Folk som kører, folk som kommer, tankeløse børn, som larmer
18) Her en stodder, der en krøbling, stavrende ved kæp og krykke. Standser, rækker hals og glaner så på fløjl og så på pjalter, dommerskrud og bondekofte. Og mens fin og fattig flokkes, skriger mågerne på tofte.
19) Årle stod hun op fra lejet, og hun haster gennem stimlen binder op om lænd og hofter, stirrer længselsfuldt mod himlen, der hvor morgenrøden slutter jorden i sin kæmpefavn.
20) Og hun hvisker sønnens navn. Og mens solen langsomt stiger, peger op mod horisonten som en blodig kæmpenegl, griber hun sin blanke sagl. Og hun løfter højt sin røst "Sol i Gibeon stat stille"! Så begynder hun sin høst.
21) Somren drog sin varme ånde. Sol stod på med middagshede, men hun synes skjulte magter kom og gik med hjælp tilhånde. Og hun lagde neg ved neg. Solen gik sin vante bane over himlens blanke bue skår på skår blev lagt på stubbe.
22) Men på grøftekantens tue sad en sælsom gammel gubbe. Lønligt kvindens færd han fulgte, tolked hver en lønlig tanke - og han strøg sin le den blanke, mumlende med gravtung røst: "De er moden selv til høst"!
23) Dagen lakked, solen kvælded end var markens frugt ej fældet, og hun skar og skar og tænkte ej på møjen, kun på målet. Og mens dagen sank til ro, gik hun der af sol omstrålet i sin dåd og med sin tro. Da hun bandt det sidste neg, bølgen op om solen steg.
24) Men i dagens sidste luen rejste døden sig fra tuen. Og han strøg sin le, den blanke, da for første gang hun prøved på den trætte ryg at ranke. Og han huggede i hast, ramte dybt ved hjerteroden, såred hjertet så det blødte, og i sammen nu det brast.
25) Og moderen sank i dødens favn. Til sidst hun hviskede sønnens navn. Den dag der started' så vakker og fager den slutted' med rædsel på sorgens ager.
|
I 1920 skrev Hansigne Lorenzen sit store digt ”Fra Sorgens Ager”. Heri får hun på meget fin måde handlingen til at falde sammen med det sagn, der gennem hundrede af år er gået fra mund til mund på Ballum-egnen. Jeg har kortet ned på de godt 40 strofer i digtet og at melodi til, så historien nu kan synges. Jeg håber den dramatiske handling stadig kan forstås. |